BHV-bedrijfsverbanddozen
Kennisartikel

BHV-bedrijfsverbanddozen

icon-timer
4
minuten leestijd

Is een bedrijfsverbanddoos verplicht? Het antwoord hierop is: ja, een BHV-bedrijfsverbanddoos is verplicht binnen bedrijven. In elk bedrijf moeten altijd één of meer opgeleide bedrijfshulpverleners aanwezig zijn. Een bedrijfshulpverlener (BHV'r) is opgeleid om in geval van nood de werknemers in veiligheid te brengen en om eerste hulp te kunnen verlenen.

Een bedrijfsverbanddoos is verplicht binnen bedrijven.

De Arbowet verplicht alle organisaties met werknemers om minimaal één werknemer op te leiden tot BHV'er. En BHV'ers moeten een BHV-bedrijfsverbanddoos tot hun beschikking hebben. De enige uitzondering op deze verplichting, die is vastgelegd in de Arbowet, wordt gevormd door eenmanszaken.

Het hebben van een goed uitgeruste bedrijfsverbanddoos is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook van groot belang voor de veiligheid en het welzijn van alle aanwezigen binnen het bedrijf. Door te voldoen aan deze verplichting en ervoor te zorgen dat opgeleide BHV'ers aanwezig zijn en toegang hebben tot een adequaat gevulde bedrijfsverbanddoos, kan een bedrijf de kans op letsel verminderen en de reactietijd bij noodgevallen optimaliseren.

Richtlijnen BHV-dozen

  • De verbanddoos moet binnen handbereik zijn (binnen een halve minuut beschikbaar zijn).
  • De verbanddoos moet voorzien zijn van een houder waarmee hij duidelijk zichtbaar aan de muur kan worden bevestigd en dient eenvoudig te openen te zijn.
  • De verbanddoos dient regelmatig, doch tenminste ieder half jaar gecontroleerd te worden op gebreken, ontbrekende inhoud en houdbaarheid van de producten.
  • De doos dient te zijn voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing en een beknopte actuele instructie hoe te handelen bij verschillende ongelukken.
  • Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de verbanddoos.
  • Het materiaal van de verbandset moet gebruikersvriendelijk zijn en overzichtelijk opgeborgen.
  • Het materiaal dient zodanig te zijn samengesteld dat de veiligheid van eerstehulpverlener en slachtoffer zoveel mogelijk gewaarborgd is.
  • De producten voldoen aan de wettelijke eisen aan veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming (CE keurmerk).
  • Het materiaal dient van zodanige kwaliteit te zijn dat het meteen als eindbehandeling kan dienen (bij slachtoffers die niet meer naar een andere hulpverlener hoeven te worden gebracht).
  • Het materiaal dient van zodanige kwaliteit te zijn dat het gebruikt kan worden bij het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers die daarna naar een andere hulpverlener moeten worden gebracht. Het materiaal mag daarbij de beoordeling van de professionele hulpverlener niet hinderen.

Pleisters worden veel gebruikt. Om te voorkomen dat de verzegeling van de verbanddoos vaak verbroken wordt, mogen pleisters apart gehouden worden, bijvoorbeeld in een pleisterdispenser.

Onze modulaire bedrijfsverbanddozen bevatten gebruiksvriendelijke, letselgerichte modules. In elke module zitten de juiste materialen om snel de meest voorkomende letsels te kunnen behandelen.

De BHV-doos

  • Voldoet aan de richtlijnen van Het Oranje Kruis
  • Bevat kwaliteitsproducten
  • Is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk

Bijdrage vanuit het Preventiefonds voor een BHV-doos

Koninklijke Metaalunie, Mevas en Zilveren Kruis hebben gezamenlijk het Preventiefonds opgericht om werknemers en werkgevers in de metaalsector te voorzien van de juiste preventieve middelen. Vanuit het Preventiefonds ontvang je een basisbijdrage op de netto leveranciersprijzen van een BHV-doos. Deze basisbijdrage betreft een korting van 50% tot maximaal € 100,00.

Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Een BHV-bedrijfsverbanddoos is verplicht binnen bedrijven.

preventiefonds-plus-icon

In elk bedrijf moeten altijd één of meer opgeleide bedrijfshulpverleners aanwezig zijn.

preventiefonds-plus-icon

Onze modulaire bedrijfsverbanddozen bevatten gebruiksvriendelijke, letselgerichte modules.

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00