Wat is een AED?
Kennisartikel

Wat is een AED?

icon-timer
4
minuten leestijd

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) of hartstarter is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Als de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen. Dan krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen.

Het inzetten van een AED

Het inzetten van een AED is een cruciale schakel in het vergroten van de overlevingskansen van slachtoffers die getroffen worden door een hartstilstand. Een hartstilstand is een plotselinge en levensbedreigende gebeurtenis waarbij het hart stopt met kloppen, waardoor er geen bloed meer naar vitale organen wordt gepompt.

Tijdens een hartstilstand telt elke seconde, en daarom is een snelle en doeltreffende reactie van levensbelang. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat in staat is om een elektrische schok toe te dienen aan het hart van het slachtoffer. Deze schok kan ervoor zorgen dat het hart weer begint te kloppen met een normaal ritme, waardoor de bloedcirculatie hersteld wordt.

Het snel inzetten van een AED, bij voorkeur binnen de eerste paar minuten na het optreden van de hartstilstand, kan het verschil maken tussen leven en dood. Elke minuut dat de reanimatie wordt vertraagd, neemt de overlevingskans van het slachtoffer af met ongeveer 10%. Daarom is het van essentieel belang dat AED's toegankelijk zijn op openbare plaatsen, zoals winkelcentra, luchthavens en sportfaciliteiten maar ook op de werkvloer.

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden over het inzetten van een AED op de werkvloer

  • Opleiding en training
    Het is essentieel dat medewerkers op de werkvloer worden opgeleid in het gebruik van een AED. Regelmatige training kan ervoor zorgen dat medewerkers vertrouwd zijn met het apparaat en weten hoe te handelen in een noodsituatie.
  • Toegankelijkheid
    Een AED moet gemakkelijk toegankelijk zijn op de werkvloer. Het moet op een centrale locatie worden geplaatst, bij voorkeur binnen een paar minuten loopafstand van elke plek op de werkplek.
  • Onderhoud
    Zorg ervoor dat de AED regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant. De elektroden en batterijen moeten up-to-date zijn, zodat het apparaat in geval van nood klaar is voor gebruik.
  • Noodsituaties
    Bij een hartstilstand moet er onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen door het noodnummer te bellen. Terwijl hulp onderweg is, kan een getrainde medewerker de AED gebruiken als dat nodig is.

Het gebruik van een AED

Het gebruik van een AED vereist geen medische achtergrond; het apparaat is zo ontworpen dat het veilig kan worden bediend. Zodra het apparaat wordt ingeschakeld, analyseert het automatisch het hartritme van het slachtoffer en bepaalt of een schok noodzakelijk is. Als dat het geval is, zal het apparaat de gebruiker begeleiden bij het geven van de schok op het juiste moment.

Het stimuleren van AED-training is van groot belang om te zorgen dat meer mensen snel en effectief kunnen handelen in noodsituaties om de kans op overleving bij een hartstilstand te vergroten.

Bijdrage vanuit het Preventiefonds voor een AED

Koninklijke Metaalunie, Mevas en Zilveren Kruis hebben gezamenlijk het Preventiefonds opgericht om werknemers en werkgevers in de metaalsector te voorzien van de juiste preventieve middelen. Vanuit het Preventiefonds ontvang je een basisbijdrage op de netto leveranciersprijzen van een AED en EHBO artikelen. Deze basisbijdrage betreft een korting van 10% tot maximaal € 150,00.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand

preventiefonds-plus-icon

Een AED is een cruciale schakel in het vergroten van de overlevingskansen van slachtoffers die getroffen worden door een hartstilstand

preventiefonds-plus-icon

Het Preventiefonds biedt een korting van 10% tot maximaal € 150,00

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00