Hoe installeer je valbeveiliging op de juiste manier?
Kennisartikel

Hoe installeer je valbeveiliging op de juiste manier?

icon-timer
4
minuten leestijd

Het correct installeren van valbeveiliging is van het grootste belang om de veiligheid te waarborgen bij werkzaamheden op hoogte. Valbeveiliging speelt een cruciale rol bij het beschermen van werknemers tegen het risico van vallen en ernstig letsel. Het nauwkeurig volgen van de installatie-instructies en richtlijnen is essentieel om ervoor te zorgen dat de valbeveiliging effectief en betrouwbaar is.

Stappen die je moet volgen om valbeveiliging op de juiste manier te installeren

 • Risicobeoordeling
  Voordat je begint is het belangrijk om een grondige risicobeoordeling uit te voeren. Identificeer de specifieke gevaren op de werkplek en bepaal het type valbeveiliging dat nodig is. Denk hierbij aan factoren zoals hoogte, ondergrond, en de aard van de werkzaamheden die worden uitgevoerd.
 • Selecteer de juiste uitrusting
  Kies de juiste valbeveiligingsuitrusting op basis van de risicobeoordeling. De uitrusting kan bestaan uit harnassen, veiligheidslijnen en valstopapparaten. Zorg ervoor dat alle uitrusting voldoet aan de relevante veiligheidsnormen.
 • Ankerpunten plaatsen
  Installeer ankerpunten op stevige structuren die het gewicht van een persoon kunnen dragen. Zorg ervoor dat ze goed zijn bevestigd en verankerd.
 • Harnas aantrekken
  Harnassen moeten correct worden aangepast aan de drager. Controleer of alle gespen en riemen goed vastzitten en dat het harnas comfortabel, maar toch goed stevig zit.
 • Veiligheidslijn bevestigen
  Bevestig de veiligheidslijn van het harnas aan het ankerpunt. Zorg ervoor dat er voldoende bewegingsruimte is om het werk uit te voeren, maar vermijd te veel speling om de valafstand te beperken.
 • Onderhoud en inspectie
  Regelmatige inspectie en onderhoud van de valbeveiligingsuitrusting zijn noodzakelijk. Controleer op slijtage, beschadigingen en defecten en vervang onderdelen waar nodig.

Kortom, het correct installeren van valbeveiliging is een belangrijke stap in het waarborgen van een veilige werkomgeving bij werkzaamheden op hoogte. Door de juiste apparatuur te kiezen kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen en wordt de veiligheid van iedereen die op hoogte werkt gewaarborgd.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Het correct installeren van valbeveiliging is van het grootste belang om de veiligheid te waarborgen bij werkzaamheden op hoogte.

preventiefonds-plus-icon

Regelmatige inspectie en onderhoud van de valbeveiligingsuitrusting zijn noodzakelijk.

preventiefonds-plus-icon

Door de juiste apparatuur te kiezen kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen en wordt de veiligheid van iedereen die op hoogte werkt gewaarborgd.

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00