Otoplastieken voor metaalbewerkingsindustrieën
Kennisartikel

Otoplastieken voor metaalbewerkingsindustrieën

icon-timer
4
minuten leestijd

Otoplastieken, ook bekend als gehoorbeschermers op maat of op maat gemaakte oordopjes, zijn specifiek ontworpen om in de gehoorgang van een individu te passen. Ze bieden een comfortabele en effectieve manier om het gehoor te beschermen tegen schadelijk geluid, terwijl ze toch communicatie en omgevingsbewustzijn mogelijk maken.

Voor werknemers in metaalbewerkingsindustrieën kan blootstelling aan lawaai een veelvoorkomend probleem zijn, omdat veel metaalbewerkingsprocessen gepaard gaan met luide machines, slijpen, lassen en hameren. Herhaalde blootstelling aan dergelijk lawaai kan leiden tot gehoorbeschadiging en gehoorverlies op de lange termijn.

Otoplastieken zijn een uitstekende keuze voor werknemers in de metaalbewerkingsindustrieën vanwege hun vele voordelen.

 • Op maat gemaakt
  Otoplastieken worden individueel aangepast aan de vorm van de gehoorgang van elke werknemer, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen, en een betere afdichting en geluidsisolatie bieden dan standaard wegwerpoordopjes.
 • Effectieve gehoorbescherming
  Omdat ze precies passen, bieden op maat gemaakte oordopjes een hogere mate van geluidsisolatie en bescherming tegen schadelijk lawaai. Hierdoor kunnen werknemers hun gehoor behouden terwijl ze in een luide werkomgeving werken.
 • Comfort en draagbaarheid
  Otoplastieken zijn gemaakt van zacht en duurzaam materiaal, waardoor ze gemakkelijk de hele dag kunnen worden gedragen zonder ongemak. Ze kunnen ook discreet worden gedragen en kunnen worden uitgerust met filters om omgevingsgeluid door te laten, zodat werknemers belangrijke waarschuwingssignalen en communicatie kunnen horen.
 • Hygiëne en duurzaamheid
  Omdat otoplastieken herbruikbaar zijn, kunnen ze regelmatig worden gereinigd en onderhouden, wat de hygiëne en duurzaamheid bevordert.
 • Individuele aanpassingen
  Afhankelijk van de specifieke werkvereisten en persoonlijke voorkeuren van werknemers, kunnen otoplastieken worden aangepast met verschillende filters voor verschillende geluidsniveaus.

Het gebruik van oordoppen op maat kan niet alleen het gehoor van werknemers beschermen, maar het kan ook bijdragen aan het voldoen aan de regelgeving en normen met betrekking tot gehoorbescherming op de werkplek. Otoplastieken spelen dus een essentiële rol bij het verminderen van gehoorrisico's in de metaalbewerkingsindustrie. Door het dragen van op maat gemaakte gehoorbeschermers kunnen werknemers hun gehoor beschermen en hun gezondheid behouden.

Het Preventiefonds werkt samen met twee betrouwbare leveranciers voor otoplastieken, waaronder Seeh. Met meer dan 20 jaar ervaring is Seeh dé zakelijke partner voor veiligheidsbrillen, beeldschermbrillen, zonnebrillen en otoplastieken. Samen met Hans Anders voorziet Seeh dagelijks veel bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming, van gratis advies en van een eenvoudig bestelproces. Intersafe, geïntegreerd in Lyreco sinds 1 juni 2022, is ook een belangrijke leverancier voor veiligheidsoplossingen op de werkplek.

Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Voor werknemers in metaalbewerkingsindustrieën kan blootstelling aan lawaai een veelvoorkomend probleem zijn.

preventiefonds-plus-icon

Omdat otoplastieken precies passen, bieden ze een hogere mate van geluidsisolatie en bescherming tegen schadelijk lawaai.

preventiefonds-plus-icon

Otoplastieken spelen een essentiële rol bij het verminderen van gehoorrisico's in de metaalbewerkingsindustrie.

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00