Wat zijn de gevolgen van een val op de werkplek?
Kennisartikel

Wat zijn de gevolgen van een val op de werkplek?

icon-timer
4
minuten leestijd

Een val op de werkplek kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de ernst van de val en de aard van de verwondingen. De val kan ernstig letsel veroorzaken en kan leiden tot langdurige afwezigheid van het werk. Het is belangrijk om te begrijpen wat er kan gebeuren als je op de werkplek valt, zodat je je bewust bent van de risico's en maatregelen kunt nemen om ongevallen te voorkomen.

Hieronder staan enkele mogelijke gevolgen:
 

·      Lichamelijke verwondingen

Een val op de werkplek kan leiden tot verwondingen aan de ledematen, het hoofd, de wervelkolom of andere delen van het lichaam. Deze verwondingen kunnen variëren van schaafwonden en blauwe plekken tot gebroken botten, hersenschade of andere ernstige verwondingen. 

·      Emotionele impact

Een val op de werkplek kan leiden tot angst, stress, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere emotionele problemen. 

·      Verlies van inkomen

Als gevolg van de verwondingen kan het slachtoffer tijdelijk of permanent niet in staat zijn om te werken, wat kan leiden tot inkomensverlies en financiële problemen. 

·     Medicijn- en zorgkosten

Het behandelen van verwondingen kan leiden tot hoge kosten voor medicijnen en medische zorg.

·      Rechtszaak

In sommige gevallen kan het slachtoffer besluiten om een rechtszaak aan te spannen tegen de werkgever of andere verantwoordelijken voor de val.


Het is belangrijk om te benadrukken dat de preventie van valongevallen op de werkplek de beste manier is om deze gevolgen te voorkomen. Werkgevers moeten de juiste veiligheidsmaatregelen treffen om valongevallen te voorkomen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden, het aanbieden van antislipmatten en – indien nodig – het aanbieden van valbeveiliging.

 

Koninklijke Metaalunie, Mevas en Zilveren Kruis hebben gezamenlijk het Preventiefonds opgericht om werknemers en werkgevers in de metaalsector te helpen om de juiste preventieve middelen te gebruiken.  

Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Een val op de werkplek kan leiden tot verwondingen

preventiefonds-plus-icon

Een val op de werkplek kan leiden tot emotionele problemen

preventiefonds-plus-icon

Het Preventiefonds kan werknemers en werkgevers in de metaalbranche helpen om de juiste valbeveiliging te gebruiken en biedt ondersteuning en advies

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00