Veilig en comfortabel werken met op maat gemaakte otoplastieken
Nieuws

Veilig en comfortabel werken met op maat gemaakte otoplastieken

icon-timer
4
minuten leestijd

Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen. Zo erg dat het kan leiden tot lawaaislechthorendheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest.

Om werknemers te beschermen tegen lawaaislechthorendheid moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren (RI&E, Risico-inventarisatie en -Evaluatie) en maatregelen treffen. En vanzelfsprekend moet de effectiviteit van die maatregelen ook gecontroleerd worden. Veel geluid vergroot niet alleen de kans op gehoorschade maar kan soms ook leiden tot verhoogde bloeddruk, het optreden van stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe doordat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet gehoord worden.

Gehoorschade kan men als volgt herkennen

  • De persoon gaat vaak harder praten
  • De persoon zet het geluid van tv en radio harder
  • De persoon hoort geen hoge tonen of zachte geluiden
  • De persoon heeft moeite met telefoneren
  • De persoon heeft moeite met het voeren van een gesprek in een rumoerige omgeving
  • De persoon hoort soms fluit-, piep- of bromtonen

Als bedrijf (in de metaalsector) ben je verplicht maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Met bijvoorbeeld op maat gemaakte otoplastieken. Op maat gemaakte otoplastieken kunnen zeker bijdragen aan comfortabel, veilig en gemakkelijk werken. Dit komt omdat ze speciaal voor jouw oren worden gemaakt en perfect aansluiten, waardoor ze comfortabel zitten en blijven zitten tijdens het werk.

Bovendien beschermen ze je oren tegen lawaai of andere omgevingsfactoren, waardoor je je beter kunt concentreren op je werk.

Wanneer je overweegt om op maat gemaakte otoplastieken aan te schaffen is het belangrijk om een professionele audioloog of gehoorspecialist te raadplegen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de situatie waarin je werkt en aan je behoeften voldoen.

Bijdrage vanuit het Preventiefonds voor otoplastieken

Koninklijke Metaalunie, Mevas en Zilveren Kruis hebben gezamenlijk het Preventiefonds opgericht om werknemers en werkgevers in de metaalsector te voorzien van de juiste preventieve middelen. Vanuit het Preventiefonds ontvang je een basisbijdrage op de netto leveranciersprijzen van otoplastieken. Deze basisbijdrage betreft een korting van 50%.

Voor iedere medewerker met een collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis ontvang je nog een extra budget van €125,- per drie jaar (dit is ook van toepassing wanneer je zelf in het collectief zelf verzekerd bent).

Dit budget kun je inzetten voor nog meer voordeel op de diverse preventiemiddelen en het is in te zetten voor alle medewerkers, ook als ze niet verzekerd zijn in de collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis.

Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Werkgevers moeten maatregelen nemen om gehoorschade bij werknemers te voorkomen

preventiefonds-plus-icon

Otoplastieken op maat bieden comfort en veiligheid tegen lawaai

preventiefonds-plus-icon

Het Preventiefonds biedt kortingen en bijdragen voor het bestellen van otoplastieken

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00