Tegen welke gevaren beschermt een veiligheidsbril?
Kennisartikel

Tegen welke gevaren beschermt een veiligheidsbril?

icon-timer
4
minuten leestijd

Een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen de gevaren van stof, slijpdeeltjes en splinters en vloeistofspetters. De glazen van een veiligheidsbril zijn van gehard glas of kunststof en het montuur is gemaakt van metaal of kunststof. Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen twee soorten risico's: • Mechanische risico's: stof, stoten, steken of objecten zoals splinters en spaanders. • Chemische risico's: vaste of gasvormige stoffen, spatten, druppels en nevel.

Waarom is een veiligheidsbril op sterkte zo belangrijk?

In veel bedrijven in de metaalbranche is het dragen van een veiligheidsbril tijdens bepaalde werkzaamheden verplicht. Bijvoorbeeld wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen. Wanneer gevaarlijke stoffen vrijkomen of gemorst worden en deze in de ogen terechtkomen, is de schade vaak niet te overzien. Daarom is het dragen van een veiligheidsbril heel belangrijk. De bril beschermt je tegen mogelijk zeer gevaarlijke verwondingen en kan in uiterste gevallen ervoor zorgen dat je je zicht niet verliest

Net zo ernstig als een gevaarlijke stof in je oog is een klein vast deeltje, zoals een splinter. Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen deze pijnlijke en ronduit gevaarlijke impact.

Het dragen van een veiligheidsbril is niet alleen belangrijk wanneer je zelf bezig bent met risicovolle werkzaamheden. Vaak weet je ook niet wat er in je omgeving gebeurt en daarom is het op veel plekken verplicht om ook een veiligheidsbril te dragen wanneer je zelf niet bezig bent met risicovolle werkzaamheden.

Je ogen zijn zeer kwetsbaar en kunnen dus zo maar onherstelbaar beschadigd worden. Daarom is het verstandig om de veiligheidsbril in iedere situatie waarin je risico loopt te dragen, zowel privé als voor professionele doeleinden. In het laatste geval heeft de werkgever zelfs de verplichting om een goede veiligheidsbril ter beschikking te stellen.

Vanuit het Preventiefonds ontvang je een basisbijdrage op de netto leveranciersprijzen van veiligheidsbrillen op sterkte. Deze basisbijdrage betreft een korting van 50% tot een maximum van € 100,-. Voor iedere medewerker met een collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis ontvang je nog een extra budget van €125,- per drie jaar (dit is ook van toepassing wanneer je zelf in het collectief zelf verzekerd bent). Dit budget kun je inzetten voor nog meer voordeel op de diverse preventiemiddelen. Het extra budget kun je inzetten voor alle medewerkers, ook als ze niet verzekerd zijn in de collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen de gevaren van stof, slijpdeeltjes en splinters en vloeistofspetters

preventiefonds-plus-icon

Het is verstandig om de veiligheidsbril in iedere situatie waarin je risico op oogletsel loopt te dragen

preventiefonds-plus-icon

In veel bedrijven in de metaalindustrie is het dragen van een veiligheidsbril tijdens bepaalde werkzaamheden verplicht

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00