Wat is een valstopapparaat?
Kennisartikel

Wat is een valstopapparaat?

icon-timer
4
minuten leestijd

Valbeveiliging wordt gebruikt om verwondingen door vallen te voorkomen. Een val kan overal gebeuren, ook als er gewoon op de grond gewerkt wordt. Maar in het algemeen geldt dat als de werkplek hoger is het risico van een val toeneemt. Als er gewerkt wordt op een plek waar valgevaar aanwezig is, moeten er maatregelen genomen worden om het gevaar zo klein mogelijk te maken.

Wat is een valstopapparaat?

Een valstopapparaat, ook wel bekend als valbeveiligingssysteem of valbeveiligingsapparaat, is een essentieel hulpmiddel dat wordt gebruikt om werknemers te beschermen tegen vallen op hoogte bij het uitvoeren van werkzaamheden op bijvoorbeeld bouwplaatsen, torens, bruggen en andere verhoogde locaties. Het is heel belangrijk om de werking van een valstopapparaat goed te begrijpen om de veiligheidsnormen te handhaven en ernstige ongevallen te voorkomen.

Hoe werkt een valstopapparaat?

Hier volgt een overzicht van hoe een valstopapparaat werkt.

 • Ankerpunt
  Het eerst element van een valstopapparaat is het ankerpunt. Dit is meestal een stevige en betrouwbare structuur, zoals een veiligheidshaak, bevestigingspunt of een lijn die is bevestigd aan een solide ondersteuning. Het ankerpunt moet in staat zijn om de krachten die tijdens een val worden gegenereerd op te vangen en te weerstaan.
 • Veiligheidsharnas
  De werknemer draagt een veiligheidsharnas dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met een valstopapparaaat. Het harnas heeft bevestigingspunten en gespen waaraan het valstopapparaat kan worden bevestigd.
 • Valstopapparaat
  Het valstopapparaat zelf bestaat uit een kabel of riem die aan het veiligheidsharnas is bevestigd via een aangesloten lijn. Aan het andere uiteinde van de kabel of riem bevindt zich een mechanisme dat de lijn automatisch kan blokkeren in geval van een val. Dit mechanisme wordt geactiveerd door een schok of plotselinge vesnelling, waardoor de lijn onmiddellijk stopt en voorkomt dat de werknemer verder valt.
 • Vrije val en vertraging
  Wanneer de werknemer snel naar beneden valt wordt het valstopapparaat geactiveerd en blokkeert het de lijn. Het vertragingsmechanisme binnenin het apparaat absorbeert de kracht van de val, waardoor de impact op het lichaam van de werknemer wordt verminderd.
 • Zelfredding
  Nadat het valstopapparaat is geactiveerd kan de werknemer zichzelf in veiligheid brengen. Dit kan inhouden dat hij naar een stabiele positie klimt of wordt geholpen door een collega.

Het op de juiste manier gebruiken van een valstopapparaat vereist training en naleving van de veiligheidsprocedures. Het is van cruciaal belang dat werknemers regelmatig hun uitrusting inspecteren of eventuele tekenen van slijtage en ervoor zorgen dat deze goed is onderhouden.

Valbeveiliging moet altijd volgens de instructies van de fabrikant gebruikt worden. Let hierbij ook op de veroudering van het materiaal en op de levensduur zoals de fabrikant die vermeld heeft.

Daarnaast moeten werkgevers zorgen voor een veilige werkomgeving en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken om werknemers te beschermen tegen vallen op hoogte. Het naleven van deze richtlijnen helpt bij het minimaliseren van risico's en het waarborgen van de veiligheid van degenen die werkzaamheden op hoogte uitvoeren.

Koninklijke Metaalunie, Mevas en Zilveren Kruis hebben gezamenlijk het Preventiefonds opgericht om werknemers en werkgevers in de metaalsector te helpen om de juiste preventieve middelen te gebruiken en biedt daarbij ondersteuning en advies. 

Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Belangrijkste punten
preventiefonds-plus-icon

Valbeveiliging wordt gebruikt om verwondingen door vallen te voorkomen.

preventiefonds-plus-icon

Een valstopapparaat wordt gebruikt om werknemers te beschermen tegen vallen op hoogte.

preventiefonds-plus-icon

Werkgevers moeten de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken om werknemers te beschermen tegen vallen op hoogte.

preventiefonds-logo

Het Preventiefonds stelt passende preventiemiddelen en diensten beschikbaar aan werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het doel is dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen blijven, ook als ze langer moeten doorwerken.

Gratis aanmelden
icon-phone
085 065 6730
Ma - Vr, 08:30 - 17:00